Orah

Orah sadrži puno vitamina, minerala i zdravih ulja koji su veoma uticajni na naše zdravlje . Koštunjavo voće jedan je od najboljih izvora belančevina, bogato je biljnim vlaknima, vitaminima B i E, magnezijumom.

Takođe je bogat antioksidansima i zato je veoma efikasno kod sprečavanja mnogih oboljenja. Koristi se kod problema s kožom, kosom i viškom kilograma. Postoji dvadeset i jedna vrsta oraha, od čega su svi jestivi.

Najviše se koriste takozvani domaći orasi, zatim indijski, brazilski i pekan.

Sadrži mnogo ulja i izvrstan je izvor masnih omega 3 kiselina te se pokazao kao odličan za snižavanje holesterola u krvi.

Lekovita svojstva

Jedan od najboljih izvora belančevina. Bogat je biljnim vlaknima, vitaminima B i E, magnezijumom i antioksidansima. Većina nutricionista i lekara preporučuje ga u redovnoj ishrani kako bi se sprečila razna oboljenja, poput bolesti srca, kostiju i mozga.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida. U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem.

Jezgro sadrži 65 odsto ulja, belančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik…

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top