Keto ishrana

Keto ishrana ili ketonska dijeta je poseban način ishrane zasnovan na veoma niskom unosu ugljenih hidrata, koji zamenjuje unos masti. Ukoliko muku mučite sa kilogramima a ta borba traje već dugo, možda je vreme da pokušate sa naprednim režimima ishrane, koji će u potpunosti regenerisati vaš organizam a kilažu dovoljno približiti željenoj.

Sve više ljudi okreće se ishrani kao najvažnijem alatu da poboljšaju svoje zdravlje i steknu određenu prednost nad bilo kojom vrstom poremećaja i oboljenja.

Jedan od režima koji je posebno dobio na popularnosti u poslednje vreme je i keto ishrana.

Redukcija ugljenih hidrata dovodi telo u metaboličko stanje koje se naziva ketoza, kada ono postaje izuzetno efikasna mašina za sagorevanje masnoća radi dobijanja energije.

Njene prednosti?

Originalno nastala kao alat za tretiranje neuroloških bolesti, poput epilepsije.

Dijeta dobija na važnosti i kredibilitetu u medicinskim krugovima nakon niza istraživanja čiji rezultati govore u prilog njenoj efikasnosti kod čitavog niza poremećaja. Navode se bolesti kao što su srčane bolesti, rak, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, policistični sindrom jajnika, povrede mozga, akne…

Sastoji se od niskog unosa ugljenih hidrata, umerenog unosa proteina, i visokog unosa masnoća. Odnos je najčešće sledeći: 75% masnoća, 20% proteina i tek oko 5% ugljenih hidrata.

U pitanju je efektivan način da se smanji telesna masa, kao i faktori rizika za razne bolesti. Mnoga istraživanja pokazuju da je ketogena dijeta čak i superiornija u odnosu na često preporučivane nemasne ili niskomasne dijete.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top