Masna kosa- prirodna kozmetika

Masna kosa može biti užasan problem jer izgleda neuredno, slepljeno, prljavo. Kako se rešiti masne kose?

Da bismo našli pravo rešenje nije dovoljno pozabaviti se posledicama već razumeti i uzroke i shvatiti zašto uopšte dolazi do ove grozne i iritantne pojave.

Zašto se masti kosa?

Ovakav problem danas ima veliki broj žena, uglavnom zbog učestalog pranja, nekvalitetne kozmetike, aerozagađenja i upotrebe svakakvih preparata na bazi ulja za kosu. Zapravo ima samo jedan uzrok, a to je višak sebuma koji proizvode lojne žlezde u našem organizmu.

Završeci ovih žlezda nalaze se blizu samog korena dlake i površine kože. Višak sebuma zavšava na temenu glave, a odatle se širi niz dlaku pa kao rezultat dobijete masnu kosu. Pravo pitanje je zašto proizvodimo višak sebuma koji je vidljiv na našoj kosi.

Za ovo postoji nekoliko uzroka:

  • Nasledni faktor, odnosno činjenica da ste prosto nasledili takav sklop gena.
  • Hormonalne promene. Prvo se efekti hormona mogu primetiti u pubertetu – onom periodu kada se lepa, dečija svilkenkasta kosa pretvara u masnu  koja vapi za svakodnevnim pranjem. I kasnije u životu  hormoni mogu umešati prste. Tako se ženama češće masti pred menstruaciju, ukoliko koriste pilule za kontracepciju i slično.
  • Gojaznost odnosno loša ishrana. Osobe koje se nezdravo hrane, pretežno masnom i prženom hranom i slatkišima, sklonije su tome da imaju i masno teme glave.
  • Bolesti i nedostaci kao što je na primer seboroični dermatitis. U tom slučaju masna kosa i perut idu zajedno u paketu.

Pored ovih uzroka na koje nije lako uticati, može biti i u neadekvatnoj nezi kose,  na njega možemo uticati. Pre svega, važno je da kosu perete blagim prirodnm šamponom koji ne isušuje kožu glave.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top