Dekstroza grožđani šećer 1kg Macrobiotic

320 RSD

Dekstroza predstavlja vredan izvor brze energije.

Dekstroza grožđani šećer 1kg

Dekstroza (grožđani šećer) je ugljeni hidrat a ugljeni hidrati doprinose oporavku normalne funkcije mišića (kontrakcije) nakon vrlo intenzivnog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.

Ugljeni hidrati su osnova ishrane. U našoj kulturi 40 – 55 % energije dolazi iz ugljenih hidrata iz hrane, masti i proteini čine ostatak.

Glavna odlika grožđanog šećera je brzina usvajanja, naravno u zavisnosti od kompleksnosti samog ugljenog hidrata.

U svakom slučaju hrana će se razgraditi do osnovne gradivne jedinice, a to je glukoza (drugi naziv za dekstrozu). Svaki živi organizam iziskuje energiju za funkcionisanje. Glukoza je ključni igrač kada je reč o energetskim procesima u ćelijama.

Najveći potrošač energije u telu nisu mišići (kako bi većina posumljala) već mozak. Centralni nervni sistem konzumira najveći deo energije, dok su mišići sledeći najbitniji konkurent.

Mozak u najvećoj meri koristi glukozu kao gorivo, trošeći više od polovine raspoložive glukoze. U stresnim situacijia čak i do 90%. Otežavajuća okolnost je što sam mozak ne može skladištiti mnogo glukoze. Veći deo uzima iz krvotoka ili iz jetre.

Naravno suplementacija u momentima velikog umnog ili fizičkog napora će u mnogome pomoći mozgu i mišićima da daju svoj maksimum.

Primena kod sportista:

Dodatak ishrani u prahu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata namenjen da zadovoljava energetske zahteve osoba. Pogotovo sportista, nakon vrlo intenzivnog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.

Ugljeni hidrati doprinose oporavku normalne funkcije mišića (kontrakcije) nakon vrlo intenzivnog ili dugotrajnog fizičkog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.

Koristan učinak se postiže uzimanjem ugljenih hidrata iz svih izvora, pri ukupnom uzimanju 4 g po kg telesne mase, u dozama. U prva 4 sata i najkasnije 6 sati nakon vrlo intenzivnog i vežbanja koje dovodi do umora mišića i iskorišćavanja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.

Kako uzimati dekstrozu?

Naša je preporuka da dekstrozu uzimate nakon treninga, a količina zavisi od tipa treninga, intenziteta treninga i od ciljeva same osobe, tako da je vrlo teško reći preciznu količinu. Većina rekreativaca uzima 30-60 g nakon završenog treninga u kombinaciji sa proteinom.

Pakovanje 1kg Macrobiotic

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top