Kim mleveni 100g

195 RSD

Kategorija: Oznake: ,

Kim mleveni 100g

Kim je najstariji začin u srednjoj Evropi. Pronađen je u ostacima hrane iz kamenog doba. Smatra se da je mleveni kim glavni začin u zemljama u kojima se govori nemački.

Kao začin ima romatičan pomalo slatkast ukus. Ubrzava varenje, jača rad želuca i ispira toksine iz tela. Kim sadrži 100 različitih aktivnih supstanci – proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, vitamin B1, Vitamin B3, folnu kiselinu, kalcijum, grožđe, beta karotin.

Kim se koristi za pomaganje pri varenju, u obliku praha, u vidu tableta, raznih vrsta putera itd.

Kod nas je poznato da se tek rođenim bebama u vodi prokuva par semena kima kako bi pomogli mališanima protiv grčeva u stomaku.

Pored ovoga postoje i podaci koji govore da kim poboljšava apetit, digestiju, vid, snagu, a pojačava i izlučivanje majčinog mleka tj. laktaciju. Poznato je da se upravo ovaj začin koristi pri lečenju groznice, dijareje, mučnine…

U toku su i istraživanja koja za sada potvrđuju da kim ima antidijabetska, antiepileptička, antitumorska i antimikrobna svojstva. Još jedno od bitnih svojstava kima jeste i antioksidacija koja sprečava starenje ćelija.

Probajte da kim dodajete i u druga jela, ekseprimentišite sa ovim začinom jer je poznato da veoma menja ukus hrane za koju smo mislili da ne može imati drugi ukus od onog na koji smo navikli.

Ukoliko želite da probate nešto novo sa kimom predlažemo Vam da spremite azijsku govedinu.

U kulinarstvu, kimom se može poboljšati ukus svinjskog pečenja, pečenog krompira, mesnog ragua, kuvanog pasulja, hleba i drugog peciva zbog kojih je omiljen.

Kim se odlično slaže sa crnim i belim lukom, paprikom, majoranom, kurkumom, đumbirom i cimetom. Ulje crnog kima može da se koristi za salate.

Koristi se u jelima koja se ne kuvaju, za salate (posebno kao dodatak salati od cvekle, a može i sa kiselim kupusom), namaze i sireve. Ceo plod se koristi za pripremu raznog peciva, crnog hleba, za jela od kiselog kupusa, krompira, svih vrsta masnog mesa, ribe, za krem-supe, gulaše.

Zbog svog specifičnog, oporog ukusa, slabo podnosi druge aromatične začine osim crnog bibera i soli. Zbog dobrog ukusa često i rado se upotrebljava kao dodatak hlebu, pečenom voću, kolačima.

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top