Kim mleveni 100g

195.00RSD

Kategorija: Oznaka:

Kim mleveni 100g

Kim je najstariji začin u srednjoj Evropi. Pronađen je u ostacima hrane iz kamenog doba. Smatra se da je mleveni kim glavni začin u zemljama u kojima se govori nemački.

Kao začin ima romatičan pomalo slatkast ukus. Ubrzava varenje, jača rad želuca i ispira toksine iz tela. Kim sadrži 100 različitih aktivnih supstanci – proteine, ugljene hidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, vitamin B1, Vitamin B3, folnu kiselinu, kalcijum, grožđe, beta karotin.

U kulinarstvu, kimom se može poboljšati ukus svinjskog pečenja, pečenog krompira, mesnog ragua, kuvanog pasulja, hleba i drugog peciva zbog kojih je omiljen.

Kim se odlično slaže sa crnim i belim lukom, paprikom, majoranom, kurkumom, đumbirom i cimetom. Ulje crnog kima može da se koristi za salate.

Koristi se u jelima koja se ne kuvaju, za salate (posebno kao dodatak salati od cvekle, a može i sa kiselim kupusom), namaze i sireve. Ceo plod se koristi za pripremu raznog peciva, crnog hleba, za jela od kiselog kupusa, krompira, svih vrsta masnog mesa, ribe, za krem-supe, gulaše.

Zbog svog specifičnog, oporog ukusa, slabo podnosi druge aromatične začine osim crnog bibera i soli. Zbog dobrog ukusa često i rado se upotrebljava kao dodatak hlebu, pečenom voću, kolačima.

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top