ČAJ OD LIPE

Čaj od lipe je popularan napitak napravljen od cvetova lipe, poznate po svojoj blagoj aromi i lekovitim svojstvima. Ovaj čaj se tradicionalno koristi za smirenje i opuštanje, zbog čega je često omiljen izbor pred spavanje.

Zašto ga treba piti?

Aktivni elementi prisutni u cvetu lipe obuhvataju flavonoide, koji imaju antioksidativna svojstva, eterično ulje i sluzaste komponente, koje imaju umirujući efekat i smanjuju upalu. Takođe, biljka sadrži tanine koji mogu imati adstrigentno dejstvo, stežući površinu sluzokože i oštećenu kožu.

Takođe se veruje lipa ima antiinflamatorna svojstva, te može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, gripa i respiratornih problema.

Osim toga, lipa može imati blagotvoran uticaj na varenje i probavu, te se često koristi kao prirodni lek protiv nadimanja i gastrointestinalnih tegoba.

Čaj za smirenje u slučajevima uznemirenosti i nesanice.

Takođe i za ublažavanje simptoma prehlade putem znojenja. Takođe se koristi kao diuretik i za olakšavanje grčeva i problema sa varenjem, te kao podrška za poboljšanje cirkulacije kod viskozne krvi i pomoć kod ateroskleroze.

Pored toga, preporučuje se za ublažavanje reumatskih tegoba, bubrežnih problema i respiratornih bolesti.

Lipa je efikasna i kod bronhijalnog katara.

Prisustvo sluzi umiruje iritaciju i podstiče brže zaceljivanje oštećenih disajnih puteva. Poznato je da kupke od lipovog cveta imaju opuštajući efekat

Sa svojom prijatnom aromom i brojnim zdravstvenim benefitima, ovaj čaj je omiljen napitak koji se često konzumira u svakodnevnoj rutini za opuštanje i očuvanje zdravlja.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top