Javorov sirup

Prirodni javorov sirup je čist proizvod bez konzervansa ili veštačkih aditiva. Ova organska poslastica dolazi iz nezagađenih šuma, pružajući blagu slatkoću koja podseća na karamelu i med. Zamenite šećer u svojoj jutarnjoj kafi ovim prirodnim sirupom.

Šećerni javor, poznat kao Accer saccharum, najpoznatija je vrsta koja pruža bogat sirup, i istovremeno predstavlja simbol Kanade. Takođe se koriste i crveni javor (Acer rubrum) i crni javor (Acer Nigrum) za proizvodnju sirupa.

Kako se proizvodi:

Sirup se proizvodi prirodnim procesom koji uključuje sakupljanje soka iz različitih vrsta javorovog drveća, uključujući šećerni, crveni i crni javor. Najčešće se sok sakuplja iz šećernog javorovog drveta (poznatog kao Acer saccharum), koje obilno raste na teritoriji Kanade. Zbog toga, Kanada se ističe kao vodeći proizvođač ovog ukusnog sirupa

Poznat i kao Maple ili Ahorn sirup, dobija se iz soka stabala javora, koje imaju prirodnu sposobnost skladištenja šećera.

Tokom februara i aprila, dok je još hladno, stabla se zasecaju, iz kojih curi slatki sok bogat saharozom i invertnim šećerom.

Najslađi sirup se dobija u martu, a kuvanjem se koncentriše u gusti, zlatno smeđi sirup, nešto ređi od meda. Najveći proizvođač ovog sirupa je provincija Kvebek u Kanadi.

Obogaćen raznovrsnim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Sastav uglavnom čine saharoza i voda, dok se glukoza i fruktoza mogu pronaći u manjim količinama. Što se tiče nutritivne vrednosti, 100 grama ovog sirupa sadrži oko 260 kalorija, 0,04 grama proteina, 0,06 grama masti i otprilike 67 grama ugljenih hidrata, od kojih su svi šećeri.

Bogat mineralima :

poput mangana, cinka, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i kalijuma. Takođe, predstavlja izvor vitamina B5, B2, B6, niacina, folne kiseline, biotina i vitamina A.

U poređenju sa običnim rafinisanim šećerom čiji je glikemijski indeks oko 65, ovaj sirup ima niži glikemijski indeks od oko 54, što znači da sporije utiče na podizanje nivoa šećera u krvi u poređenju sa rafinisanim šećerom.

Sadrži čak 24 različita antioksidansa koji doprinose neutralizaciji slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik  od upalnih procesa u organizmu i pojave različitih hroničnih oboljenja.

Bez dodataka i aditiva, idealan kao preliv za sladoled, palačinke, jogurt, musli, kolače ili kao dodatak jelima za obogaćivanje ukusa. Takođe se koristi u pripremi poslastica, kolača, jela i sosova. Nakon otvaranja, preporučuje se čuvanje u frižideru.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top