Polba

Polba je vrsta drevne žitarice koja je prirodni imunostimulator, zbog povišene količine magnezijuma i cinka. Od obične pšenice se razlikuje po visokom sadržaju proteina, manjem sadržaju glutena, visokoj koncentraciji aminokiselina i vitamina B.

Ima prirodan, očaravajući ukus. Kaša od polbe je veoma cenjeno tradicionalno rusko jelo.

Odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica.

U 50 g sadrži se 6 g proteina, što je dobra vest za vegetarijance. A što je još bolje, ista količina polbe sadrži samo 170 kalorija.

Kad se uzme u obzir da daje osećaj sitosti, to je čini  dobrom namirnicom da se uklopi u redukcione dijete (za mršavljenje). Veoma hranljiva – u 50 g sadrži se 5 g biljnih vlakana, 20% preporučene dnevne doze vitamina B3, 15% preporučene dnevne doze magnezijuma i cinka i 4% pdd. gvožđa.

Magnezijum i cink su važni za kosti i imunitet, a vitamin B3 za kožu i druge važne procese u organizmu.

Bogatija biljnim vlaknima od većine često korišćenih žitarica – 1 šolja obezbeđuje 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Biljna vlakna su važna ne samo za normalno funkcionisanje creva i ravnotežu crevnih bakterija, već doprinose sprečavanju naglih skokova šećera u krvi i regulaciji ukupnog i LDL (tzv. „lošeg“) holesterola.

Ima nizak glikemijski indeks, pa je preporučljiva i za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Antioksidansi se često povezuju sa voćem i povrćem, međutim, integralne žitarice su i te kako bogat i značajan izvor ovih supstanci koje štite ćelije od oštećenja.

Odličan izvor polifenola, karotinoida i selena – supstanci koje se ubrajaju u antioksidanse.

Dugoročna konzumacija namirnica bogatih biljnim polifenolima, kao što je to slučaj sa polbom, značajno doprinosi prevenciji tzv. „civilizacijskih“ bolesti u koje spadaju dijabetes, srčana oboljenja, osteoporoza i neke neurodegenerativne bolesti.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top