Polba, drevna žitarica, predstavlja prirodni stimulator imunološkog sistema, zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma i cinka. U poređenju s običnom pšenicom, ističe se po bogatstvu proteina, manjem udelu glutena, te visokoj koncentraciji aminokiselina i vitamina B.

Osim toga, ova drevna žitarica odiše prirodnim, zadivljujućim ukusom. Kaša od polbe se posebno cenila kao tradicionalno rusko jelo.

Njen bogat proteinski sadržaj, nadmašuje mnoge druge žitarice. Naime, 50 grama polbe sadrži čak 6 grama proteina, što je ohrabrujuća vest za vegetarijance. Još važnije, ista količina polbe ima svega 170 kalorija.

Uzimajući u obzir da pruža osećaj sitosti, polba je izuzetno korisna u redukcionim dijetama.

Takođe, izuzetno je hranljiva – u istoj količini od 50 grama sadrži 5 grama biljnih vlakana, što predstavlja 20% preporučene dnevne doze vitamina B3, 15% magnezijuma i cinka, te 4% gvožđa.

Magnezijum i cink imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i jačanju imunološkog sistema, dok vitamin B3 podržava zdravlje kože i ostalih važnih procesa u organizmu.

Bogatstvo biljnim vlaknima čini polbu korisnom za probavu i regulaciju crevne mikroflore, ali takođe doprinosi stabilizaciji nivoa šećera i holesterola u krvi.

S obzirom na nizak glikemijski indeks, polba se preporučuje i osobama koje žele regulisati nivo šećera u krvi. Antioksidativna svojstva polbe, poput polifenola, karotenoida i selena, pružaju dodatnu zaštitu ćelijama od oštećenja i pomažu u prevenciji raznih bolesti, uključujući dijabetes, srčana oboljenja i osteoporozu.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top