Cvekla u prahu 100g We Are One

570 RSD

Cvekla u prahu sadrži kalijum, gvožđe, mangan, bakar, jod, sumpor.Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, folna kiselina, kao i vit. C.

Cvekla u prahu 100g

Sastav: 100% prah cvekle.Cvekla u  prahu sadrži kalijum, gvožđe, mangan, bakar, jod, sumpor.Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, folna kiselina, kao i vit. C.

Za razliku od ostalog povrća, cvekla sadrži i određenu količinu kobalta, što se preporučuje vegetarijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mleko, meso, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12.

 Lekovito dejstvo:

Mnogi od ovih pozitivnih efekata se vezuju za bogat sadržaj „neorganskih nitrata“.

Računa se da je bogata jednim od najmoćnijih antioksidansima, pigmentima, koji joj daju živopisnu boju – betalainima (grupa pigmenata koji u Upoznajmoolekulu sadrže azot). Postoje dve grupe betalaina – betacijanini i betaksantini. Betacijanini su pigmenti crveno-ljubičaste boje, dok su betaksantini žućkaste boje.

Bogata betacijaninima, od kojih je najpoznatiji – glavni pigment cvekle, betanin.

Tu su i manje zastupljeni betaksantini od kojih je najpoznatiji – moćan antioksidans – vulgaksantin (prisutni u „žućkastoj cvekli“). Svoju antiokisdansnu moć duguju aktivaciji brojnih enzima koji učestvuju o borbi sa slobodnim radikalima (glutation-S-transferaze…).

Smatra se da ublažavaju upalne procese blokirajući aktivnost enzima koji učestvuju u stvaranju medijatora zapaljenja (ciklooksigenaze…). Bogat izvor neogranskih nitrata i nitrita.

Novija istraživanja pokazuju značaj nitrata, nitrita, tj. azot-oksida (NO) koji iz njih nastaje – u ćelijskoj komunikaciji (signalni mehanizmi), u vazodilataciji (širenju krvnih sudova), kao i snižavanju krvnog pritiska.

A tu je i efekat cvekle na naše drage mišiće – uticaj na izdržljivost i performanse (uticaj neogranskih nitrata na funkciju mitohondrija – proizvodnja energije, kao i na svrsishodnije korišćenje dostupnog kiseonika).

Bogat izvor ovog antinutrijenta. Ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

Odavno se smatra važnim izvorima esencijalnih nutrijenata i izuzetnom hranom za krv jer  ima visok sadržaj gvožđa i vitamina C. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa-minerala koji je odgovoran za formiranje hemoglobina. Vitamin C je moćan antioksidant i ključan za proizvodnju kolagena. Takođe, cvekla je odličan izvor proteina i kalcijuma.

Način upotrebe:

Jednu do dve kašičice praha 1-2 dnevno izmešati sa voćnim sokom ili dodati u smuti. Najbolje je upotrebiti proizvod na temperaturi ispod 42°C da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci sirovog praha. Proizvod ne sadrži veštačke boje, aditive, konzervanse, zaslađivače i gluten.

Nutritivna vrednost na 100g:

  • Energetska vrednost 399kcal

Masti 1g

Od čega zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 83g

Od čega šećeri 66g

Vlakna 17g

So 639mg

Vitamin C 30mg

Pakovanje 100g We Are One

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top