Cvekla u prahu 100g
Sastav: 100% prah cvekle.Cvekla u prahu sadrži kalijum, gvožđe, mangan, bakar, jod, sumpor.Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, folna kiselina, kao i vit. C.
Za razliku od ostalog povrća, cvekla sadrži i određenu količinu kobalta, što se preporučuje vegetarijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mleko, meso, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12.
Lekovito dejstvo:
- dobra cirkulacija
- snižavanje krvnog pritiska
- kao i unapređenje sportskog učinka
Mnogi od ovih pozitivnih efekata se vezuju za bogat sadržaj „neorganskih nitrata“.
Računa se da je bogata jednim od najmoćnijih antioksidansima, pigmentima, koji joj daju živopisnu boju – betalainima (grupa pigmenata koji u Upoznajmoolekulu sadrže azot). Postoje dve grupe betalaina – betacijanini i betaksantini. Betacijanini su pigmenti crveno-ljubičaste boje, dok su betaksantini žućkaste boje.
Bogata betacijaninima, od kojih je najpoznatiji – glavni pigment cvekle, betanin.
Tu su i manje zastupljeni betaksantini od kojih je najpoznatiji – moćan antioksidans – vulgaksantin (prisutni u „žućkastoj cvekli“). Svoju antiokisdansnu moć duguju aktivaciji brojnih enzima koji učestvuju o borbi sa slobodnim radikalima (glutation-S-transferaze…).
Smatra se da ublažavaju upalne procese blokirajući aktivnost enzima koji učestvuju u stvaranju medijatora zapaljenja (ciklooksigenaze…). Bogat izvor neogranskih nitrata i nitrita.
Novija istraživanja pokazuju značaj nitrata, nitrita, tj. azot-oksida (NO) koji iz njih nastaje – u ćelijskoj komunikaciji (signalni mehanizmi), u vazodilataciji (širenju krvnih sudova), kao i snižavanju krvnog pritiska.
A tu je i efekat cvekle na naše drage mišiće – uticaj na izdržljivost i performanse (uticaj neogranskih nitrata na funkciju mitohondrija – proizvodnja energije, kao i na svrsishodnije korišćenje dostupnog kiseonika).
Bogat izvor ovog antinutrijenta. Ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.
Odavno se smatra važnim izvorima esencijalnih nutrijenata i izuzetnom hranom za krv jer ima visok sadržaj gvožđa i vitamina C. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa-minerala koji je odgovoran za formiranje hemoglobina. Vitamin C je moćan antioksidant i ključan za proizvodnju kolagena. Takođe, cvekla je odličan izvor proteina i kalcijuma.
Način upotrebe:
Jednu do dve kašičice praha 1-2 dnevno izmešati sa voćnim sokom ili dodati u smuti. Najbolje je upotrebiti proizvod na temperaturi ispod 42°C da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci sirovog praha. Proizvod ne sadrži veštačke boje, aditive, konzervanse, zaslađivače i gluten.
Nutritivna vrednost na 100g:
- Energetska vrednost 399kcal
Masti 1g
Od čega zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 83g
Od čega šećeri 66g
Vlakna 17g
So 639mg
Vitamin C 30mg
Pakovanje 100g We Are One