Pekan orah 100g
Pekan orah je bogat izvor energije i proteina. Pekan orasi imaju bogat mastan ukus. Možemo ih konzumirati sirove ili kuvane/pečene, npr. kao dodatak u slatkišima. Odličan izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina. Sadrži pregršt omega 3 i 6 masnih kiselina.
Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u ovom orahu snižavaju loš visok holesterol (LDL), a povećavaju dobar HDL holesterol.
Ako želite da smanjite visok holesterol posle obroka pojedite samo dva pekan oraha.
Konzumiranje pekan oraha smanjuje rizik od bubrežnog kamenca, a antioksidantne materije koje sadrži pekan, kao i biljni steroli, mogu redukovati visoki i štetni holesterol i tako sprečiti bolesti srca u nastajanju.
Klinička istraživanja sprovedena u Americi, otkrila su da svakodnevno konzumiranje količine ovog oraha koja stane u šaku, proizvodi isti efekat u smanjivanju holesterola kao uzimanje lekova s tom svrhom.
Štaviše, od svih orašastih vrsta, pekan sadrži najviše vitamina E , koji je prirodni antioksidans i štiti ćelije od niza mogućih oštećenja.
Prema nekim studijama postoje dokazi da antioksidansi štite organizam i od ozbiljnih bolesti, kao što su Alchajmerova, Parkinsonova, rak i bolesti srca. Redovna konzumacija pekan oraha osigurava različite prehrambene dobrobiti našem telu.
Osim vitamina E, pekan orasi bogati su i vitaminom A, folnom kiselinom (posebno važnom za trudnice), kalcijumom, magnezijumom, fosforom, gvođem, cinkom i vitaminom B kompleks vitamina kao što su riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B-6, i folata.
Ovi orasi sadrže velike količine cinka i vitamina B1.
Šaka oraha zadovoljiti će oko 20 % dnevnih potreba za cinkom koji je organizmu potreban za obnovu tkiva i 18 % dnevnih potreba za vitaminom B1 koji se takođe naziva tiamin.
U našem telu ovaj orah ima važnu ulogu snabdevanja organizma energijom, otpuštanju šećera i normalnom funkionisanju nervnog sistema.
Zajedno, ovi vitamini rade i kao ko-faktori za metabolizam enzima unutar ljudskog tela., a ranije je dokazana i njihova efikasnost u smanjenju nivoa holesterola, te sprečavanju razvoja raka dojke i pluća.
Zdravstvene prednosti:
- Smanjuje veličinu struka za više od pola centimetara
- Smanjuje izglede za razvoj bolesti srca
- Podržava zdravlje mozga
- Niži holesterol
- Povišen broj spermatozoida kod muškaraca
- Smanjen rizik od dijabetesa
- Prevencija raka
- Jače i zdravije kose, kože i noktiju.
U kulinarstvu pekani se osim u već spomenutim pitama i sladoledima upotrebljavaju i u baklavama, mafinima, posipani po desertima, u keksima, kolačima.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energija 2934 kJ/ 712 kcal
Masti 70g
od kojih zasićene masne kiseline 5g
Ugljenihidrati 5g
od kojih šećeri 4g
Proteini 9g
So <0.01g
Vlakna 10g
Pakovanje 100g rf
Oridinal pakovanje 1kg
Cena se redovno ažurira