Amarant

Amarant podseća na sočivo, a krasi ga osobina da ne poseduje gluten pa ga slobodno u ishrani mogu koristiti i ljudi koji pate od celijakije… Može da pomogne u lečenju raznih zdravstvenih problema, a samo ime amarant znači ,,besmrtan”. Bogat je izvor proteina, vlakana i minerala kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, bakar, magnezijum itd.

Takođe sadrži aminokiseline, od kojih je najznačajnija lizin, koja je najefikasnija u borbi protiv herpesa.

Velika prednost je to što ne sadrži gluten, pa se ova žitarica dosta preporučuje osobama koje su osetljive na gluten. Dokazano je da se redovnom konzumacijom smanjuje nivo lošeg holesterola i visok krvni pritisak.

Čuva zdravlje srca i krvnih sudova i deluje blagotvorno na kardiovaskularno zdravlje.

Zahvaljujući velikim količinama kalcijuma i gvožđa koje sadrži jača kosti i dobar je za lečenje malokrvnosti. Naročito preporučuje ženama koje planiraju trudnoću, jer sadrži velike količine folne kiseline i smanjuje rizik od pobačaja.

Dokazano je i da ova žitarica ima povoljan uticaj na mozak i na moždane funkcije, a mogu ga konzumirati i deca.

Ima antioksidativno dejstvo, pa pomaže u jačanju imunog sistema i čini ga otpornim na viruse i infekcije.

Ima veliku nutritivnu vrednost, a malo kalorija, pa se dosta preporučuje i osobama koje žele da izgube višak kilograma. Zahvaljujući vlaknima, blagotvorno deluje na crevnu floru i poboljšava probavu. Ako uvedete ovu žitaricu na svoj jelovnik, nećete više imati problema sa zatvorom, gasovima i nadimanjem.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top