Ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina, takođe poznato kao ulje crnog kima ili ulje Nigella sativa, dobija se iz semenki biljke Nigella sativa, koja je domaća u južnoj i zapadnoj Aziji. Ovo ulje je poznato po svojim brojnim zdravstvenim koristima i široko se koristi u alternativnoj medicini.

Glavni sastojak ulja crnog kumina je timokinon, snažan antioksidans koji igra ključnu ulogu u njegovim terapeutskim svojstvima. Timokinon je pokazao antimikrobna, antiinflamatorna, antikancerogena i imunomodulatorna svojstva, što čini ulje crnog kumina korisnim za različite zdravstvene probleme.

Jedna od ključnih koristi ulja crnog kumina je njegova sposobnost jačanja imunološkog sistema. Redovna upotreba ovog ulja može pomoći organizmu da se bori protiv infekcija, virusa i bakterija, čineći vas otpornijim na bolesti.

Takođe se smatra da ulje crnog kumina ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u telu i olakšavanju simptoma upalnih stanja poput artritisa, astme i alergija. Osim toga, ovo ulje može imati i blagotvoran uticaj na varenje, smanjenje simptoma gorušice i nadimanja.

Ulje crnog kumina je takođe poznato po svojim blagotvornim efektima na kožu i kosu. Primena ovog ulja može pomoći u hidrataciji kože, smanjenju upale, ublažavanju svraba i iritacija, kao i jačanju kose i sprečavanju njenog opadanja.

Iako je ovo ulje uopšteno sigurno za upotrebu, važno je imati na umu da svako telo reaguje drugačije. Pre početka redovne upotrebe ulja crnog kumina ili bilo kog drugog dodatka ishrani, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom, posebno ako imate određene zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Naučno je dokazano da ulje crnog kumina :

  • pomaže kod diabetesa
  • sprečava razmnožavanje malignih ćelija (50% usporavanje)
  •  obnavlja zdrave ćelije nakon hemioterapije
  • odlično protiv polenskih alergija
  • pospešuje porast ćelije koštane srži za 250%
  • uklanja nagomilane toksine (detoksikator),
  • koristi se protiv vitiliga
  • otklanja bolesti kože (npr. neurodermitis, ekcemi), razne alergije, visoki krvni pritisak, astma, bronhitis, hemoroidi, prehlade i kašalj, glavobolje, žuč, otežana koncentracija, hronična pospanost (CFS=chronic fatigue syndrome), impotencija, pomaže kod bolova u zglobovima, akne…
  • U tolikoj meri stabilizuje imuni sistem da je on nakon toga u stanju da se odbrani ili izleči sam od mnogih bolesti.
  • Onda dolazi razumljivo što je narodno ime u arapskim zemljama za ovo seme bilo „seme blagosiljanja“.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top