Livadski med
Livadski med poseduje jako antimikrobno i antigljivično dejstvo. Pomaže kod stomačno-crevnih, bubrežnih, plućnih, ginekoloških oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova. Potiče od raznih cvetnih vrsta koje su deo naših blago zatalasanih šumadijskih brda.
Ukus i aroma mu variraju u zavisnosti koja biljna vrsta preovladjuje u medu.
Žućkaste do tamnocrvene boje, jačih mirisa i ukusa od bagremovog meda a slabijeg od šumskog meda. Kao i sve druge vrste meda i livadski med sadrži vitamine i minerale poreklom iz nektara u koje je pčela dodala svoje izlučevine – u prvom redu fermente i organske kiseline.
Kako se sastoji od nektara najrazličitijih biljnih vrsta, sa mnoštvo biološki aktivnih materija, ima svoju primenu u narodnoj medicini. Uzimaju ga i deca u rastu i razvoju ali i odrasli koji žele da povrate svoju fizičku i mentalnu snagu.
Zahvaljujući obilju različitog polena ovaj med ima bogatu mineralnu bazu koja je prava riznica zdravlja. Svima kojima je potrebna dodatna energija nju mogu naći u našem medu.