Infarkt – ishranom protiv infarkta

Koronarna bolest ( infarkt )  koronarna arterijska bolest ili ishemijska bolest srca je vodeći je uzrok smrti širom sveta, kako kod muškaraca tako i kod žena. Koronarna bolest nastaje zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane (koronarne) arterije.

Napreduje polako, i često bez simptoma. Ali postoji mnogo toga što možete učiniti kako bi sprečili i lečili koronarnu bolest.

Zdrav stil života može imati veliki uticaj.

Koronarnu bolest karakteriše suženje unutrašnjeg promera koronarnih arterija plakom (masnim materijama).

Čestice kalcijuma koje dospeju u plak, čine ga lomljivim, koji pod određenim uticajem može da napukne i ošteti zid krvnog suda. Delići koji se otkinu kruže kroz krvotok, a oštećenje, koje su izazvali, pokreće zgrušavanje krvi.

Krvni ugrušak koji nastaje kreće se krvotokom sve dok ne dođe do dela krvnog suda gde će se zaustaviti kako bi isti začepio. Delovi krvnih sudova iza začepljenja više ne mogu obavljati svoju funkciju, odnosno snabdevati organe kiseonikom i hranjivim materijama.

Takvo stanje naziva se ishemija, te ukoliko potraje duže vreme može uslovljavati odumiranje pojedinih delova organa.

To je infarkt

Istraživanja su pokazala da će vežba,lekovito bilje, zdrava ishrana puna voća, povrća i žitarica, smanjiti rizik od srčanih bolesti – čak i ako ste genetski predisponirani za tu bolest.

Ishranom i lekovitim biljem protiv infarkta .

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top