Smokva suva 500g

399 RSD

Kada su u pitanju vitamini i minerali, suva smokva je bogata gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom, flavonoidima, vitaminom E, vitaminom B kompleksa, kao i vitaminima C i A. Takođe su izvor vlakana.

Nema na zalihama

Smokva suva 500g

Suva smokva bogata je raznovrsnim mineralima poput kalcijuma, cinka, selena, kalijuma, bakra i gvožđa. Ovi minerali su od suštinskog značaja za organizam, posebno u kontekstu formiranja eritrocita i tretiranja anemije.

Poput svežeg voća, suva smokva je bogata vitaminima iz grupe B, koji su ključni za zdravlje mozga, poboljšavajući raspoloženje i usporavajući proces starenja. Ovi vitamini aktivno učestvuju u metaboličkim procesima masti, proteina i ugljenih hidrata.

Kalijum, kao nezamenljiv sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti, igra vitalnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i održavanju srčanog ritma.

Zanimljivo je da količina kalcijuma prisutna u suvoj smokvi nadmašuje onu u kravljem mleku.

Kada se suočite s naglim padom energije, malaksalošću ili opštom klonulošću, nema boljeg izbora od konzumiranja suvih smokvi. One brzo nadoknađuju energiju i vraćaju organizam u ravnotežu.

Osim toga, imaju i antikancerogeno dejstvo zahvaljujući prisustvu kumarina i benzaldehida, što ih čini korisnim u prevenciji raka prostate i kancera kože.

Suva Smokva u maslinovom ulju posebno se preporučje za poboljšanje potencije i rešavanje problema sa plodnošću kod oba partnera.

Ovo slatko voće je dostupno u sredini leta i početkom jeseni. Mnogi ljudi vole da ih koriste u raznim receptima, uključujući ukusne kolače i tradicionalno slatko od smokava.

Stručnjaci iz oblasti endokrinologije i nutricionizma ističu važnost konzumiranja ovog voća i savetuju da ih uvrstite u ishranu. Sadrže visok procenat vode, oko 70-80%, čineći ih osvežavajućim voćem. Osim toga, sadrže mali procenat šećera, uključujući saharozu, glukozu i fruktozu (oko 12%).

Kada su u pitanju vitamini i minerali, suva smokva je bogata gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom, flavonoidima, vitaminom E, vitaminom B kompleksa, kao i vitaminima C i A. Takođe su izvor vlakana.

Kada je reč o kontroli telesne težine, konzumiranje ovog suvog voća neće dovesti do povećanja težine, posebno ako tokom sezone pojedete oko 3-4 smokve dnevno.

Sadrže veću količinu kalijuma (850 mg na 100 grama), magnezijuma i više vlakana. Tokom procesa sušenja, bitna svojstva smokava se pojačavaju, ali se povećava i nivo šećera.

Preporučuje se konzumiranje suvih smokvi osobama koje se oporavljaju od bolesti ili operacija, kao i osobama sa slabim imunitetom ili anemijom. Osim toga, deluju kao prirodni laksativ i diuretik, podržavajući zdravu probavu i redovno pražnjenje creva.

Zahvaljujući sitnim semenkama, pozitivno utiče na rad creva i olakšavaju adekvatno pražnjenje creva.

Ukoliko imate neku upalu u crevima ili stomaku, smokve će vam pomoći kao prirodni lek za ublažavanje manjih infekcija. Spadaju u voće s visokim sadržajem kalcijuma i folne kiseline, čineći ih idealnim za jačanje kostiju.

Posebno kod žena se mogu javiti problemi uzrokovani manjkom kalcijuma i folne kiseline u organizmu, bilo zbog naslednih faktora, loše ishrane ili hormonskih promena u menopauzi.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 249 kCal

Proteini 3g

Ugljeni hidrati 63g

Šećeri 47g

Vlakna 9g

Masti 0g

od kojih zasićene 0g

Zemlja porekla Turska

Suva smokva 500g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top