Sirova heljda Slavuj bez glutena 1kg
Heljda sirova Slavuj se proizvodi u Kursku, poljoprivrednoj i ekološki čistoj oblasti Rusije. Predivne osobine ove žitarice pridobile su svu našu ljubav i pažnju koja nam se višestruko vraća kroz zdrave i preukusne obroke.
Odličan izvor proteina!
Zbog samo zbog same količine proteina koju u sebi sadrži, već i zbog njihove visoke biološke vrednosti. Naime, proteine iz heljde organizam može u velikom procentu da iskoristi, što se objašnjava visokom koncentracijom svih esencijalnih aminokiselina.
Ne sadrži gluten!
Za razliku od žitarica, heljda je bez glutena i zbog toga je mogu koristiti čak i oni osetljivi na gluten, kao i oni koji boluju od celijakije.
Bogata je hranljivim sastojcima!
Heljda sadrži brojne minerale i odličan je izvor mangana, manezijuma i bakra. Takođe, sadrži i gvožće, fosfor, cink i selen. Značajan procenat preporučene dnevne doze ovih minerala možete uneti upravo uz pomoć heljde. Kada je reč o vitaminima, heljda je dobar izvor pre svega vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži. Uloga antioksidanata u telu je eliminisanje slobodnih radikala koji se smatraju jednim od glavnih uzroka za nastanak kancera i srčanih oboljenja.
Takođe, istraživanja su pokazala da rutin, poznatiji kao vitamin P, koji se nalazi u heljdi, smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi, a povećava nivo dobrog (HDL) holesterola. Na ovaj način sprečava se nastanak ugrušaka koji dovode do srčanog i moždanog udara, a smanjuje se i rizik od nastanka ostalih kardiovaskularnih bolesti.
Pomaže kod gubljenja kilograma
Heljda je bogata vlaknima, ne sadrži zasićene masti i holesterol, a u odnosu na većinu namirnica koje se na sličan način koriste u ishrani, ima i manje kalorija. Zbog svega ovoga, heljda utiče na smanjenje apetita i poboljšava opšte stanje digestivnog sistema.
Takođe, pozitivno utiče i na regulisanje nivoa šećera u krvi, što olakšava mršavljenje, ali i sprečava nastanak dijabetesa. Kod obolelih od dijabetesa, heljda može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi u granicama referentnih vrednosti.
Dijeta sa heljdom je popularna kod onih koji se bore sa viškom kilograma, a ova namirnica bi svakako trebalo da bude sastvni deo ishrane svih koji vode računa o ishrani i fizičkom izgledu.
Poboljšava imunitet
Zahvaljujući svim navedenim svojstvima ove biljke, a pre svega antioksidantima kojima obiluje, veoma povoljno utiče na imuni sistem. Uništavanje slobodnih radikala, kao i aktiviranje drugih antioksidanasa u telu utiču na jačanje imuniteta i generalno bolje stanje organizma.
Istraživanja su pokazala da heljda još i:
- popravlja raspoloženje,
- jača kosu
- poboljšava stanje kostiju, zuba i noktiju,
- štiti kožu,
- sprečava nastanak anemije,
- kontroliše tj. sprečava napade astme.
Priprema
Stavite ispranu heljdu u šerpu sa provrelom vodom u odnosu 1:2 ( jedna šolja heljde i dve šolje vode ). Kuvajte dok ne provri i smanjite vatru. Prekrijte poklopcem i kuvajte 15-20 minuta, dok heljda ne upije svu vodu.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energija 1536KJ/368kkal
Masti 3 g
od kojih zasićene masne kiseline 0.42g
Ugljeni hidrati 71g
Od kojih šećeri < 1g
Dijetetska vlakna 9g
Proteini 12g
So <0.01g
Pakovanje 1kg Slavuj
Cena se redovno ažurira