Ujedi insekata – prirodna zaštita

Ujedi insekata su danas su česta pojava. Postoje brojna sredstva protiv komaraca na tržištu. Ovi preparati navodno sprečavaju ujede malih dosadnih insekata.  Većina njih sadrži i hemijske sastojke koji štetno deluju na organizam. Stoga vam predlažemo da isprobate prirodne  preparate kako biste se oslobodili ovih malih napasti.

Kada probode kožu, taj insekt luči pljuvačku u čijem je sastavu protein koji podstiče čovekov imunološki sistem da otpušta histamin.

Ova supstanca izaziva reakciju – cvrenilo kože i svrab. Češanjem se mesto ujeda komarca samo dodatno nadražuje, koža puca i mesto uboda može da se inficira.

U izuzetno retkim situacijama može se dogoditi da se svrabež kože i crvenilo ne povlače, te da se jave i drugi simptomi poput oticanja ili se javlja povišena temperatura.  Vrlo je moguće da je u pitanju alergija na komarce. Tada se hitno javite vašem lekaru, kako biste sprečili sve moguće komplikacije

Komarci ne podnose miris bosiljka, lavande i mnogih drugih začinskih biljaka, pa se preporučuje da se saksija sa tom začinskom biljkom drži na prozoru.

Lavanda poseduje analgetična i antiseptična svojstva, te pored toga što prevenira ujede, ona ublažava već postojeće iritacije i omekšava kožu. Ukoliko vam nije dostupna sveža, eterično ulje lavande utrljano na zglobove, vrat i ruke može pružiti odgovajuću ali, nažalost, kratkoročnu zaštitu od insekata.

Takode, nanesite na kožu nekoliko kapi ulja nevena ili geranijuma ili ih poprskajte po posteljini. Ta ulja možete sipati i u gorionik i pustiti da isparavaju desetak minuta u zatvorenoj prostoriji.

Rešite se ovih malih dosadnih napasti prirodnim putem.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top