Ulje bergamota

Ulje bergamota ili bergamot potiče iz južne Italije, tropskih delova Azije i Obale Slonovače. Ime je verovatno dobio po gradu Bergamu u italijanskoj pokrajini Lombardiji, gde je prvi put gajen u komercijalne svrhe. Plod bergamota je agrum sličan pomorandži i limunu, ali njegov plod i sok se ne konzumiraju. Bergamot se gaji pre svega da bi se od njega dobilo eterično ulje koje se proizvodi hladnim ceđenjem kore ploda.

Ulje bergamota je esencijalno ulje koje se dobija hladnim ceđenjem kore ploda bergamota, citrusnog voća koje potiče iz Italije.

Poznato po svojoj osvežavajućoj aromi sa primesama citrusa i cvetnih nota, ulje bergamota ima širok spektar primena i koristi.

Ovo ulje je često korišćeno u aromaterapiji zbog svojih umirujućih i relaksirajućih svojstava. Njegova prijatna aroma može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije, kao i poboljšanju raspoloženja i mentalnog blagostanja.

Takođe, ulje bergamota se često koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava.

Može se dodati u različite proizvode za negu kože, poput krema, losiona i sapuna, kako bi se poboljšala tekstura kože, ublažile upale i oslobodile bakterije.

Osim toga, ulje bergamota može imati koristi i za zdravlje kose.

Dodavanjem nekoliko kapi ulja u šampon ili regenerator, može se poboljšati sjaj kose, stimulisati rast kose i smanjiti perut.

Važno je napomenuti da se etarska ulja ne smeju nanositi direktno na kožu u nerazblaženom obliku, jer može izazvati fotosenzitivnost i iritaciju. Pre upotrebe, uvek ga razblažite sa baznim uljem ili dodajte u proizvod za negu kože.

Uz svoje raznovrsne koristi i prijatan miris, ovo ulje je odličan dodatak vašoj kolekciji esencijalnih ulja i može doprineti vašem opštem zdravlju i blagostanju na prirodan i efikasan način.

Kako deluje ulje bergatota ?

Bergamot deluje antiseptično i pomaže kod pojave akni i rana, umiruje smetnje sa varenjem, napetost i depresiju, poboljšava koncentraciju. Oživljava telo i um. Delotvorno je sredstvo protiv upale mokraćnih puteva, a ublažava i bolove, snižava temperaturu, suzbija umor, poboljšava disanje i podstiče krvotok.  Bergamot je najbolje uzimati ujutro.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top