Veganska hrana
Veganska hrana podrazumeva da na našem tanjiru uvek dominira povrće, mahunarke, proizvodi od celog zrna žitarica, voće, orašasti plodovi i semenke raznih vrsta.
Koje su prednosti veganske ishrane?
Ishrana bazirana na namirnicama biljnog porekla, minimalno prerađenim, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa. Kao i drugih hroničnih bolesti (uključujući i maligne bolesti). Povrće, voće, mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke sadrže malo zasićenih masti. Sadrže masnoće zdrave za srce i odličan su izvor vlakana.
Snabdevaju naše telo sa vitaminima, mineralima, antioksidansima i fitohemikalijama, koji doprinose zaštiti od bolesti.
Ljudi koji poštuju principe isključivo veganske ishrane uglavnom imaju niži krvni pritisak i niže vrednosti LDL-holesterola. U poređenju sa osobama u čijoj ishrani dominiraju namirnice životinjskog porekla, kao i visoko industrijski prerađena hrana.
Takođe, istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu pretežno hranu biljnog porekla imaju u proseku niže vrednosti šećera u krvi, kao i bolji odgovor na zapaljenske procese u organizmu.
Za rast i razvoj organizma potreban je dovoljan unos proteina, kalcijuma, gvožđa, vitamina B12 kao i omega -3 masnih kiselina. Postavlja se pitanje da li je samo unošenje voća i povrća (veganski način ishrane) dovoljan za zdrav i pravilan život?
Istraživanja i iskustva ljudi govore da jeste.
Ishrana je bogata proteinima i obavezno uključuje soju koja je odlična zamena za meso, tofu, sočivo, badem, kikiriki, crni pasulj, leblebija, razne semenke…
Kalcijum
Kao mineral je neophodan za zdravlje i rast kostiju i zuba, dobijaju ga iz namirnica biljnog porekla kao npr. spanać, kelj, brokoli, blitva…
Gvožđe
Kao jedan važan mineral za crvena krvna zrnca vegani unose koristeći u ishrani sušeno voće, grašak, pasulj, žitarice, zeleno povrće, blitvu, cveklu, lubenicu… Za povećani unosa gvožđa u ishrani zastupljena je hrana sa visokim sadržajem vitamina C kao što su svi sokovi iz porodice citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut) i paradajz.
Vitamin B 12
Važan (i često neophodan) faktor za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i prisutan je samo u namirnicama biljnog porekla. Za dovoljan unos ovog vitamina konzumiraju jestivi kvasac, određene žitarice i sojino mleko. Mogu ga uzimati kao dodatak i u vidu tableta ili kapsula.
Omega-3 masne kiseline potrebne su za razvoj mozga i zdravlje srca. Zato je u veganskoj ishrani zastupljeno laneno seme, ulje repice i soje.
Vegani itekako uživaju u korišćenju svih navedenih namirnica, kombinujući ih u ukusne i zdrave obroke koje uz pomoć recepata svakodnevno pripremaju
Cena se redovno ažurira
-
Gotovi proizvodi od soje i žitarica
Posna sojina pavlaka za kuvanje 200ml Valsoia
199 RSD Naruči odmah -
Gotovi proizvodi od soje i žitarica
Vegan proteinska krem čorba od leblebije 60g
130 RSD Naruči odmah -
Gotovi proizvodi od soje i žitarica
Veganski Analog Čedar u listićima 140g Violife
350 RSD Naruči odmah -
Gotovi proizvodi od soje i žitarica
Vegetarijanski file sa paprikom 250g Soya food
365 RSD Naruči odmah