Veganska hrana

Veganska hrana podrazumeva da na našem tanjiru uvek dominira povrće, mahunarke, proizvodi od celog zrna žitarica, voće, orašasti plodovi i semenke raznih vrsta.

Koje su prednosti veganske ishrane?

Ishrana bazirana na namirnicama biljnog porekla, minimalno prerađenim, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa. Kao i drugih hroničnih bolesti (uključujući i maligne bolesti). Povrće, voće, mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke sadrže malo zasićenih masti. Sadrže masnoće zdrave za srce i odličan su izvor vlakana.

Snabdevaju naše telo sa vitaminima, mineralima, antioksidansima i fitohemikalijama, koji doprinose zaštiti od bolesti.

Ljudi koji poštuju principe isključivo veganske ishrane uglavnom imaju niži krvni pritisak i niže vrednosti LDL-holesterola. U poređenju sa osobama u čijoj ishrani dominiraju namirnice životinjskog porekla, kao i visoko industrijski prerađena hrana.

Takođe, istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu pretežno hranu biljnog porekla imaju u proseku niže vrednosti šećera u krvi, kao i bolji odgovor na zapaljenske procese u organizmu.

Za rast i razvoj organizma potreban je dovoljan unos proteina, kalcijuma, gvožđa, vitamina B12 kao i omega -3 masnih kiselina. Postavlja se pitanje da li je samo unošenje  voća i povrća (veganski način ishrane) dovoljan za zdrav i pravilan život?

Istraživanja i iskustva ljudi govore da jeste.

Ishrana je bogata proteinima i obavezno uključuje soju koja je odlična zamena za meso, tofu, sočivo, badem, kikiriki, crni pasulj, leblebija, razne semenke…

Kalcijum

Kao mineral je neophodan za zdravlje i rast  kostiju i zuba, dobijaju ga iz namirnica biljnog porekla kao npr. spanać, kelj, brokoli, blitva…

Gvožđe

Kao jedan važan mineral za crvena krvna zrnca vegani unose koristeći u ishrani sušeno voće, grašak, pasulj, žitarice, zeleno povrće, blitvu, cveklu, lubenicu… Za povećani  unosa gvožđa u ishrani zastupljena je hrana sa visokim sadržajem vitamina C kao što su svi sokovi iz porodice citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut) i paradajz.

Vitamin B 12

Važan (i često neophodan) faktor za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i prisutan je samo u namirnicama biljnog porekla. Za dovoljan unos ovog vitamina konzumiraju jestivi kvasac, određene žitarice i sojino mleko. Mogu ga uzimati  kao dodatak i u vidu tableta ili kapsula.

Omega-3 masne kiseline potrebne su za razvoj mozga i zdravlje srca. Zato je u veganskoj ishrani zastupljeno laneno seme, ulje repice i soje.

Vegani itekako uživaju u korišćenju svih navedenih namirnica, kombinujući ih u ukusne i zdrave obroke koje uz pomoć recepata svakodnevno pripremaju

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top