Laneno ulje

Laneno ulje hladno ceđeno je specifičnog nutritivnog sastava. Poseduje izuzetno visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina omega-3 i 6 masnih kiselina. Glavna omega 3 nezasićena masna kiselina je α-linoleinska kiselina koja čini oko 50% svih masnih kiselina lanenog ulja.

Pored omega 3 masnih kiselina sadrži i omega 6 i omega 9 nezasićene masne kiseline.

Potencijalni kardioprotektivni mehanizmi omega 3 masnih kiselina na osnovu opažanja mogli bi biti: smanjenje triglicerida u krvi, redukcija aterosklerotskih plakova, protiv aritmičko delovanje, delovanje na koagulaciju i antiinflamatorni efekat, sniženje pritiska i poboljšanje endotelne funkcije.

Omega 3 masne kiseline koje se unose hranom snižavaju hroično povišen nivo kortizola. Kortizol u ljudskom telu nastaje pod uticajem spoljašnjih ili unutrašnjih stresova.

Dokazano je da uzimanje lana povoljno utiče na ozdravljenje od postporođajne hipertireoze, prilikom čega se nivo hormona TSH potpuno normalizuje.

Balans insulina, hormona rasta, melatonina samo su neka od uticaja masnih kiselina na celokupni endokrini sistem. Takođe, reguliše hormonski balans kod žena tokom menopauze.

Kako utiče na naš organizam?

Ovo ulje zajedno sa svojim semenkama štiti naš organizam hraneći ga neophodnim mikronutrijetima. Ima širok spektar preventivnih i lekovitih svojstava.

Preporučuje se dijabetičarima jer snižava nivo šećera u krvi. Posebno štiti jetru od oštećenja i reguliše loš holesterol i trigliceride, kao dodatak pravilno izbalansiranoj ishrani. Svega jedna kašika ulja dnevno uticaće na srce i krvne sudove.

Iznenadićete se kada saznate da deluje preventivno kod upale jajnika i bešike – prilično je moćno. A jeste li znali da je jedno od najjačih prirodnih ulja koja jačaju i štite naš imuni sistem? U tome mu nema ravnog! Osim toga, ovo je pravi prirodni laksativ.

Kako se koristi?

Ima nisku tačku dimljenja i ne koristi se za prženje, pečenje i kuvanje, već samo na hladno. Dodajte ga salatama, ribi i povrću, a možete spremiti i zdrave umake. Kao terapija i pomoć pri jačanju organizma treba uzimati 3 do 4 kašike dnevno prva 2 meseca, a potom nastaviti sa 1 do 2 kašike dnevno.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top