Laneno ulje

Laneno ulje hladno ceđeno ima specifičan nutritivni sastav, karakterističan po visokom udelu esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6. Glavni sastojak lanenog ulja je α-linoleinska kiselina, čineći oko polovine svih masnih kiselina u njemu.

Osim omega-3 masnih kiselina, laneno ulje sadrži i omega-6 i omega-9 nezasićene masne kiseline.

Mogući kardioprotektivni efekti omega-3 masnih kiselina uključuju smanjenje nivoa triglicerida u krvi, smanjenje aterosklerotskih plakova, antiaritmogene efekte, regulaciju koagulacije i antiinflamatorne efekte, snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje funkcije endotela.

Unošenje omega-3 masnih kiselina hranom može smanjiti hronično povišen nivo kortizola u organizmu, koji se proizvodi kao odgovor na spoljašnje ili unutrašnje stresove.

Dokazano je da konzumiranje lanenog ulja povoljno utiče :

na oporavak od postporođajne hipertireoze, dovodeći nivo hormona TSH u potpunu normalu.

Omega-3 masne kiseline imaju uticaj na balans insulina, hormona rasta, melatonina i drugih hormona u endokrinom sistemu. Takođe, regulišu hormonalni balans kod žena tokom menopauze.

Što se tiče uticaja na organizam, ovo ulje zajedno sa semenkama lana pruža zaštitu organizmu i obezbeđuje neophodne mikronutrijente. Poseduje širok spektar preventivnih i lekovitih svojstava.

Zašto se preporučuje laneno ulje ?

Preporučuje se osobama s dijabetesom jer smanjuje nivo šećera u krvi, štiti jetru od oštećenja, reguliše loš holesterol i trigliceride kao deo uravnotežene ishrane. Jedna kašika lanenog ulja dnevno može povoljno uticati na zdravlje srca i krvnih sudova.

Laneno ulje deluje preventivno kod upale jajnika i bešike, jača imuni sistem i deluje kao prirodni laksativ.

Što se tiče primene, ulje od lana se ne koristi za prženje, pečenje ili kuvanje zbog niske tačke dimljenja, već se dodaje hladnim jelima poput salata, ribe i povrća, ili se koristi za pripremu zdravih umaka. Terapijski, preporučuje se uzimanje 3 do 4 kašike dnevno u prvih 2 meseca, a zatim smanjiti na 1 do 2 kašike dnevno.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top