Piment

Piment je začin, vrlo sličan biberu ali nešto oštrijeg, prodornijeg ukusa i mirisa. Dobija se mlevenjem suvih bobica zimzelenog drveta Dioica. Gaji se i koristi najviše na Jamajci, u Meksiku i Zapadnoj Indiji. Koristi se u supama, gulašima, pikantnim umacima, ribljim jelima, ali i kolačima i pri pripremi začinjenih čajeva ili u kiseljenju.

Začin, vrlo sličan biberu ali nešto oštrijeg, prodornijeg ukusa i mirisa.

Poseduje ukus koji liči na mešavinu cimeta, karanfilića i muskatnog oraha, te je stoga i dobio naziv „ ALLSPICE“ i koristi se i za slana i za slatka jela.

Veoma čest začin u karipskoj kuhinji i jedan je od dva glavna sastojka popularnog jamajčanskog „Jerk“ začina koji se koristi za mariniranje piletine, ribe i ostalog mesa. Često se koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao začin za pileći kari i rižu, a možete ga dodavati u supe, roštiljske soseve, za kiseljenje povrća i u kari mešavine začina.

U karipskim zemljama njegovu aromu prepoznaćete i u mnogim koktelima i napicima.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top