Pistaći

Pistaći su izuzetno korisni za ubrzanje metabolizma, smanjenje lošeg holesterola i usporavanje procesa starenja. Ovi orašasti plodovi su bogati vitaminima A, B6, C i E, koji su ključni za zdravlje srca, jačanje imunološkog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje funkcije nervnog sistema.

Osim navedenih vitamina, pistać je takođe bogati vlaknima, koja su važna za zdravlje probavnog sistema. Oni su takođe izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Vitamin B6 prisutan u pistaćima ima pozitivan uticaj na nervni sistem. Poznat kao „vitamin nerava“, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, koji prenose poruke u nervnom sistemu. Takođe je neophodan za apsorpciju vitamina B12 i za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Pistać je takođe izuzetno bogat kalijumom, što može pozitivno uticati na regulisanje visokog krvnog pritiska.

Osim toga, pistać je izvor fitosterola, posebno beta-sitosterola, koji su slični holesterolu po hemijskoj strukturi. U poređenju s drugim orašastim plodovima, pistaći sadrže najviše fitosterola. Takođe su bogati mastima, proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima, kao i raznim vitaminima i mineralima poput kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, selena, bakra, cinka, mangana, te vitaminima E, C i A.

Pistaći su osim toga prepoznatljivi po svojoj živopisnoj boji koja potiče od antioksidanasa, poput karotenoida luteina i zeaksantina, koji su posebno važni za zdrav vid.

Sa manje kalorija u odnosu na ostale orašaste plodove, pistaci su izvrsna grickalica, pružajući hranljivost uz samo 160 kalorija u porciji od 30 grama.

Njihov bogat sadržaj vitamina E, karotenoida i polifenola čini ih izuzetno snažnim antioksidansima, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Posebno istaknuto jedinjenje u pistaćima, gama-tokoferol, zajedno s vitaminom E, pruža zaštitu našoj koži od oštećenja i pomaže u prevenciji infekcija i raka kože.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top