Pistaći

Pistaći su moćan je saveznik u ubrzavanju metabolizma, veliki neprijatelj lošeg holesterola i značajan pomoćnik u usporavanju starenja. Izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima ovi orašati plodovi obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Dobar izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Vitamin B6 koji se nalazi u pistaćima ima jako pozitivan učinak na naš nervni sistem.

Poznat kao vitamin nerava, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Takođe je potreban za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Sadrže više kalijuma u odnosu na druge orašaste plodove, koji može pozitivno delovati u regulaciji povišenog krvnog pritiska.

Odličan su izvor fitosterola (najpoznatiji beta-sitosterol), koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Od svih „orašastih plodova” pistaći imaju najveći sadržaj fitosterola (279 mg/100 g). Sadrže 50 % masti (od toga skoro 80% otpada na mono- i polinezasićene masti), po 20 % nekompletnih proteina i ugljenih hidrata, 2% vlakana, ali i vitamine i minerale.

Između ostalog, bogati su kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, selenom, bakrom, cinkom, manganom, vitaminima E, C i A.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top