Ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa je esencijalno ulje koje se dobija destilacijom lišća i grančica eukaliptusovog drveta, poznatog po svom karakterističnom mirisu i lekovitim svojstvima. Ovo ulje je popularno u aromaterapiji i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.

Glavni sastojak ovog ulja je cineol, poznat i kao eukaliptol, koji ima snažna antiseptička, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Zbog toga se eukaliptus često koristi za olakšavanje simptoma respiratornih problema, poput prehlade, kašlja, bronhitisa i sinusne infekcije.

Inhalacija pare sa nekoliko kapi ovog eukaliptusa može pomoći u pročišćavanju disajnih puteva, ublažavanju zagušenja i olakšavanju disanja.

Pored toga, eukaliptus ima i analgetička svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova i upala u mišićima i zglobovima. Masaža sa razblaženim uljem eukaliptusa može pomoći u opuštanju mišića, smanjenju napetosti i poboljšanju cirkulacije krvi.

Ovo ulje takođe ima blagotvoran uticaj na kožu i kosu. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, može pomoći u lečenju akni, bubuljica i drugih kožnih infekcija. Dodavanje nekoliko kapi ovog ulja u šampon može doprineti zdravijoj i sjajnijoj kosi, dok se primena razblaženog ulja direktno na kožu može koristiti za ublažavanje svraba i iritacija.

Važno je napomenuti da se etarsko ulje ne sme koristiti nerazblaženo direktno na koži, jer to može izazvati iritaciju. Pre upotrebe, uvek ga razblažite u baznom ulju kao što je bademovo ulje ili kokosovo ulje. Takođe, trudnice, dojilje i mala deca trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe ulja eukaliptusa radi bezbedne primene.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top