Etarsko ulje karanfilića

Glavni sastojak karanfilića (Syzygium aromaticum), etarsko ulje s eugenolom, daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju snažno antioksidativno, protivupalno i antikoagulantno dejstvo. Zahvaljujući ovim lekovitim sastojcima karanfilć se kao lek koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2.000 godina.

Ulje karnfilića je korisno muškarcima kao pomoć protiv prerane ejakulacije. Korisni se protiv zubobolje.

Razredjuje krv – prirodna zamena za aspirin. Povećava stopu metabolizma. Pročišćava krv i povećava otpornost na bolesti. Otklanja mentalnu iscrpljenost i stres.

Antiseptično deluje na crevnu floru i stimuliše motoriku sistema organa za varenje, efikasno je u slučaju prisustva Candide albicans u digestivnom traktu (koja se često pojavljuje posle upotrebe antibiotika) i u slučaju čestih infekcija urinarnog trakta (izazvanih bakterijom Echerichia coli), povoljno deluje i u slučaju opstipacije.

Ulje karanfilića stimuliše kontrakcije materice i može se koristiti dve nedelje pre termina porođaja za harmonizovanje kontrakcija.

Korisno je i u slučaju bolnih menstruacija. Eugenol, koji se nalazi u etarskom ulju u najvećem procentu, povoljno deluje na mišićni tonus, tako da se preporučuje pre i posle sportskih aktivnosti, za masažu mišića, radi boljeg učinka i bržeg oporavka od umora. Kod parodontopatije povoljno deluje na epitelizaciju sluzokože desni

Evo nekih primera gdje je ulje karanfilića našlo svoju primenu:

Kao analgetik

Zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilića sa maslinovim, umočiti u njega kuglice od vate i držati u uhu pola sata.

Kao afrodizijak

Ukoliko se nekoliko kapi rastopi u vodi i nakapa u jelo, dobija se moćan prirodni afrodizijak.

Za negu kože

U borbi protiv akni ovaj začin se pokazao koristan u kombinaciji s medom i limunom: pomešati po kašičicu mlevenog karanfilića i meda i dodati 3 kapi limunovog soka.

Kao aromatik i antiseptik

Dobar aromatik i antiseptik: ako se nekoliko kapi razblaži vodom i mućka u ustima, nestaće neprijatan zadah, a pritom će se sprečiti širenje zubnog karijesa i ublažiti zubobolja.

Protiv holesterola

Odličan narodni recept protiv holesterola i triglecirida:

Za mršavljenje

Stimuliše probavu na način da reguliše rad celokupnog probavnog trakta, pospešuje  varenje hrane, ojačava imunitet, poboljšava cirkulaciju i značajno ubrzava metabolizam, sprečava nadimanje, mučninu i ostale stomačne tegobe. U kombinaciji sa đumbirom i cimetom postiže odlične rezultate u topljenju masnih naslaga.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top