Lešnik

Lešnik je bogat je proteinima i vitaminima iz B grupe (vitaminima B6 i B1) koji su važni za mišićnu masu i energiju.

 Zdravstveni benefiti

1. Koristan u borbi protiv bolesti srca

Bogat različitim mineralima i vitaminima korisnim u borbi protiv različitih bolesti srca, a pre svega zbog toga što sadrži monozasićene masne kiseline koje služe da redukuju količinu lošeg holeterola i povećaju količinu dobrog holesterola u krvi.

 2. Reguliše simptome dijabetesa

Ako ste dijabetičar i pravite svoj plan ishrane, važno je da odaberete monozasićene masti umesto trans ili zasićenih masti. Lešnici su odličan izvor ovih “dobrih” masti, a i odličan su način da obezbedite benefite dobrih masti, bez gojenja.

 3. Bogat je antioksidansima

Antioksidansi prisutni u lešniku su odlični u borbi protiv slobodnih radikala u telu i sprečavanju različitih bolesti, i smanjenju rizika od raka i bolesti srca. Pošto je bogat vitaminom E, usporava starenje i reguliše upalne procese.

4. Poboljšava rad mozga

Imaju visok sadržaj elemenata koji su korisni u poboljšanju sveukupnog rada mozga i kognitivnih funkcija, ali i u sprečavanju nastanka degerativnih bolesti kasnije u životu. Zbog visokog udela vitamina E, koristan je u tretiranju bolesti starih ljudi, odnosno Alchajmerove bolesti, demencije ili Parkinsonove bolesti.

 5. Smanjuje rizik od pojave raka

Upravo zbog već pomenutog visookog sadržaja antiksidanasa je i koristan i kao sredstvo koje smanjuje rizik od pojave raka, ali i u borbi protiv raka. Vitamin E je opet glavni odgovoran za ovu prednost, pošto je dokazano da smanjuje rizik od pojave raka prostate, dojke, debelog creva i pluća, ali i raznih mutacija i tumora.

6. Odličan je u borbi protiv gojaznosti

Predstavlaju odličan stimulans koji doprinosi generalnom zdravlju telesnog metabolizma.

7. Doprinosi opštem zdravlju tena i kose

Vitamin E  obezbeđuje potrebnu vlažnost i elastičnost neophodne za zdravlje kose i kože.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top