Lešnik

Lešnik je bogat proteinima i vitaminima B grupe, kao što su vitamin B6 i B1, koji su ključni za izgradnju mišićne mase i održavanje energije.

Ovi orašasti plodovi, poreklom od drveta Leska (Corylus). Imaju slatkast ukus i mogu se jesti sirovi, prženi ili mleveni u pastu, te su odličan dodatak mnogim jelima.

Lešnici su ne samo ukusna grickalica, već je i bogat hranljivim sastojcima:

uključujući proteine, masti, vitamine i minerale. Uključeni u uravnoteženu ishranu, donose brojne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje nivoa holesterola i poboljšanje rezistencije na insulin.

Izuzetno je bogat mineralima :

poput kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, te sadrži i esencijalne minerale poput mangana, gvožđa, cinka, bakra i selena. Takođe je bogat vitaminom E, poznatim antioksidansom, kao i folnom i pantotenskom kiselinom. Nedavna istraživanja pokazuju da lešnici, zajedno sa bademom, orahom i pistaćima, pruža značajnu podršku u prevenciji srčanih oboljenja.

Imaju mnoge zdravstvene :

  • Podrška zdravlju srca: Zbog obilja minerala i vitamina koji su korisni za zdravlje srca, posebno mononezasićenih masnih kiselina koje snižavaju loš holesterol i povećavaju nivo dobrog holesterola.
  • Regulacija dijabetesa:  Odličan izvor mononezasićenih masti, važnih za regulaciju nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.
  • Antioksidativna svojstva: Antioksidansi smanjuju rizik od raznih bolesti, uključujući rak i srčane bolesti, te usporavaju proces starenja.
  • Poboljšava funkciju mozga: Visok sadržaj elemenata u lešniku poboljšava rad mozga i kognitivne funkcije. Time  smanjuje rizik od degenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti, demencije i Parkinsonove bolesti.
  • Smanjuje rizik od raka: Zahvaljujući antioksidansima, smanjuje rizik od pojave i borbe protiv raka, posebno prostate, dojke, debelog creva i pluća.
  • Podrška u kontroli telesne težine: Korisni u borbi protiv gojaznosti jer doprinose opštem zdravlju metabolizma.
  • Zdravlje kože i kose: Vitamin E održava vlažnost i elastičnost kože i kose, poboljšavajući njihovo opšte zdravlje.
Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top