Zeleni čaj

Ljudi su hiljafama godina koristili zeleni čaj u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini za kontrolu krvarenja i zaceljivanje rana, pomoć probavi, poboljšanje zdravlja srca i mentalnog zdravlja, za regulisanje telesne temperature.

Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može imati pozitivne učinke na gubitak težine, poremećaje jetre, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest.

Međutim, važno je napomenuti da je potrebno još mnogo istraživanja, kako bi se dokazale sva navedena, pozitivna delovanja zelenog čaja.

Zeleni čaj je mnogo više od ukusnog toplog napitka. Biljka zelenog čaja sadrži niz lekovitih sastojaka, bioaktivnih spojeva i minerala. Naime,  ova vrsta čaja je bogata polifenolima, prirodnim spojevima koji blagotvorno deluju na zdravlje, a uz to sadrži i katehin koji se zove epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Katehini su prirodni antioksidansi koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija pa smanjuju stvaranje slobodnih radikala u telu, štiteći ćelije i molekule od oštećenja.

Ima i protuupalna svojstva. Pregledom kliničkih studija na ljudima, utvrđeno je da zeleni čaj i njegova glavna komponenta, epigalokatehin-3-galat (EGCG), imaju dokazane protivupalne učinke.

Uz to, mnoga istraživanja pokazala su blagotvorne učinke zelenog čaja na zdravlje. 

  • Doprinosi zdravlju srca. Studija iz 2008. godine pokazala je da je konzumacija zelenog čaja povezana sa smanjenom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti.
  • Može sniziti holesterol. Istraživanje j otkrilo je da je konzumiranje zelenog čaja, bilo kao napitka ili u obliku kapsula, povezano sa značajnim, ali skromnim smanjenjem ukupnog lipoproteinskog holesterola niske gustoće.
  • Smanjuje rizik od moždanog udara: Čini se da je redovno pijenje zelenog čaja povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top