Aleksandrija Fruška Gora
Višegodišnje iskustvo u proizvodnji hrane kompaniju Aleksandrija – Fruška Gora, opredelilo je ka novom vrednosnom pristupu proizvodnji: 1) funkcionalne i 2) bezglutenske (prirodno bez glutena) hrane.
Prednosti proizvoda bez glutena:
- Nizak glikemijski indeks – pogodno za prevenciju dijabetesa,
- Bazan karakter – bazna sredina je neophodna za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja,
- Bogati vlaknima – odlični za pospešivanje rada digestivnog trakta i ubrzavanje metabolizma,
- Odlični za jačanje kostiju i prevenciji osteoporoze – zbog povoljnog sadržaja kalcijuma i fosfora,
- Sadrže visok procenat leucina iz naših žitarica (prosa i heljde i drugih) – esencijalne aminokiseline koju ljudski organizam ne može sam da sintetiše nego se unosi samo putem hrane. Leucin je od velike važnosti za sintezu proteina i za mnogobrojne metaboličke funkcije. Leucin doprinosi održavanju nivoa šećera u krvi, potpomaže rast mišićnog i koštanog tkiva. Ubrzava zarastanje rana.
- Sadrže belančevine koje su lako svarljive i odlična su zamena za belančevine životinjskog porekla za ljude koji se hrane vegeterijanskom ishranom,
- Odličan su izvor folne kiseline,
Smeše su nutritivno bogate i kvalitetne upravo zbog sirovina koje koristimo u većinskom procentu, umesto sirovina koje su u suštini čist skrob iz raznih izvora i žitarice koje nemaju veliku nutritivnu vrednost.