Čaj od sladića (slatki koren) 50g
Čaj od sladića ili slatki koren (Glycyrrhiza glabra) veoma je lekovit . Zahvaljujući svom vrlo složenom sastavu, deluje na organe za disanje i varenje, jača odbarambene sposobnosti organizma i popravlja raspoloženje.
Slatki koren sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge komponente i zbog toga je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir.
Biljka sadrži i flavonske glikozide i etarsko ulje u tragovima. Od davnina se koristi za smirenje kašlja i upale grla. Razlaže nagomilanu sluz i pospešuje njeno izbacivanje iz disajnih organa.
Čaj od slatkog korena se posebno preporučuje osobama koje pate od upale jezika. Sladić je jedno od najefikasnijih biljnih lekova kod upala želudačne sluzokože, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Hemijski sastav :
Koren sladića sadrži triterpenske saponine, flavonoide, kumarine, sterole, skrob
Upotreba :
Aktivni sastojci slatkog korena povoljno deluju na razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja. Deluju protivupalno, olakšavaju pražnjenje, deluju na smirenje grčeva glatke muskulatrure.
Ublažuju tegobe kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu, deluju na funkcije nadbubrežne žlezde. Delovanje je potvrđeno mnoštvom farmakoloških studija.
Ograničenja u upotrebi :
Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Koren sladića ne treba koristiti duže od 4-5 meseci.
Način pripreme :
Pola kašičice usitnjenog slatkog korena preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 5 minuta procediti. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od 4-6 nedelja.
Pakovanje 50g
U ponudi i pakovanje 1kg
Cena se redovno ažurira