Nerafinisano hladno presovano ulje od repice: Blagotvornost esencijalnih masnih kiselina
Ulje od repice dobija se mehaničkim ceđenjem sirovih semenki uljane repice, odlikuje ga bogat sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Zbog svog blagog mirisa i ukusa preporučuje se za spremanje kolača i peciva.
Uljana repica (Brassica napus), jedna od najstarijih uljanih kultura, gajena je u Indiji još pre 4000 godina. Originalno potiče s područja Mediterana i Severne Evrope, a smatra se vrlo važnom uljaricom koja zauzima čak treće mesto po količini proizvodnje, odmah iza palminog i sojinog ulja.
Esencijalne masne kiseline
Esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) ljudski organizam ne može sam proizvesti. Kako su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, vrlo je važno unositi ih kroz ishranu.
Blagotvorno dejstvo repičinog ulja je mnogostruko:
- doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi
- smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova
- pozitivno utiče na nivo HDL holesterola i triglicerida
Način upotrebe
Zbog visokog procenta omega 3 i 6 masnih kiselina, preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i pečenju.
Sastav:
ulje semena uljane repice 100%
Nutritivna vrednost u 100g :
Energetska vrednost (kJ/kcal)
Masti 99g
od toga zasićene masne kiseline 7g
Ugljeni hidrati <0g
od toga šećeri <0g
Proteini <0g
So <0g
Pakovanje 250ml Granumfood
Cena se ažurira redovno