Kafa od Žira 200g
Kafa od žira blagotvorno deluje u slučajevima anemije izazvane nedostatkom gvoždja, pomaže regulaciji holesterola, kao i smanjenju bolova u zglobovima.
Žir blagotvorno deluje u slučajevima anemije izazvane nedostatkom gvoždja, pomaže regulaciji holesterola, kao i smanjenju bolova u zglobovima.
Žir je plod hrasta. Hrast je zajednički naziv za grupu listopadnog drveća u koju se ubrajaju, najćešće, lužnjak, cer, kitnjak, sladun, medunac, makedonski i česmina. Hranljiva i lekovita svojstva hrastovog žira poznata su od davnina. Stari narodi nazivali su hrast “ Hlebno Drvo „.
Od hrastovog žira pravila se izvrsna hrana, ne samo za stoku, već i za ljude. Od žira se pekao se hleb i pravilo ukusno pecivo.
Hemijskom analizom utvrdjeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma.
To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.
Energetska funkcija u žiru obezbedjena je cca 60% ugljenim hidratima i cca 5% mastima.
Energetska funkcija omogućava održavanje života, kretanje, mehanički rad, stvara toplotu, daje rad srcu, omogućava disanje kao i rad drugih organa ljudskog organizma.
Gradivnu funkciju žir ostvaruje sa cca 5% proteina iz kojih organizam izdvaja aminokiseline. Ova uloga hrane omogućava neophodan gradivni materijal za rast i obnavljanje istrošenih ćelija organizma.
Antioksidativnu zaštitnu funkciju obezbeđuje mnoštvo minerala koji se nalaze u žiru. Minerali su, ne samo potrebni, već i neophodni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma.
U100 grama napitka od žira pronadjeno je:
140mg P, 84mg Ca, 300mg K, 55mg Mg, 25mg Fe, 9mg Na, 3,5mg Mn, 0,88mg Zn, 0,7mg Cu. Masa mineralnih materija može varirati i zavisi od stepena termičke obrade pri tehnološkom postupku proizvodnje kafe.
Blagodeti pri korišćenju:
Poboljšanjem krvne slike, anemije
- Otklanjanjem rahitičnosti kod dece i adolescenata
- Smanjenjem kostobolje i bolova u zglobovima
- Uregulisanju rada štitnjače
- Kod žena sa menstrualnim problemima
- Za vreme trudnoće i dojenja
- Kod problema u probavnom sistemu
- Kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida
- Kod reumatskih bolesti i artritisa
- U stabilizaciji krvnog pritiska
Sastav:
100% pržen hrastov žir
Način upotrebe:
Može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe.
Pakovanje 200g Škap
Cena se redovno ažurira