Nadutost- ishrana i lekovito bilje
Nadutost stomaka pojava je koju je gotovo svaki čovek nekada osetio. Može da bude trenutno stanje, ali i znak nekog oboljenja. Kako bi se predupredio takav scenario veoma je važno voditi računa prvenstveno o ishrani.
Ovo stanje karakteriše neprijatan osećaj u stomaku, zbog čega je on tvrd i nadut posle unete hrane.
Ali to ne mora da ima veze sa unetom hranom, niti ima veze sa gojaznošću. Ali može da ima veze sa intolerancijom na neke namirnice, poput mleka.
Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu, gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.
Najčešći i najočigledniji simptom nadutosti je bol u stomaku i druga neka nelagoda, ali postoje i drugi, znatno složeniji simptomi:
- Krv u stolici
- Vidljivo smanjenje težine i to bez napora
- Vaginalno krvarenje (između perioda ili u menopauzi)
- Mučnina
- Povraćanje
- Dijareja
- Gorušica
- Infekcija
Sa druge strane uzroci najčešće su:
- Gasovi
- Loše varenje
- Konstipacija (zatvor)
Javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok.
- Ako je u želucu – onda se javlja do sat vremena posle jela
- Ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači – od jednog do tri sata posle jela
- Nakon perioda od tri do 24 sata u pitanju je tanko i debelo crevo
Rešavanje svakog od ovih uzroka svakako će pomoći smanjenju nadutosti stomaka. Za smanjenje konstipacije preporučljiv je unos namirnice bogate biljnim vlaknima. Ali i preterano unošenje tih namirnica može takođe izazvati nadimanje stomaka, pa valja imati uravnoteženiji pristup i proširiti bazu namirnica. Treba unositi dosta voća, povrća, biljnih čajeva.
Prevencija:
Najbolji i najlakši način za borbu sa nadutosti stomaka je dobra prevencija. A ona podrazumeva unos zdravih namirnica. Ove namirnice značajno će smanjiti nadutost stomaka