Prirodni vitamini
Prirodni vitamini se brže usvajaju i duže ostaju u organizmu nego sintetički. Dobijaju se iz voća, povrća, meda, gljiva, šumskih plodova. Oni regulišu sve procese u telu, i zato se moraju svakodnevno konzumirati. Često prvi izbor kod pada imuniteta i energije.
Predstavljaju organska jedinjenja sa regulatornom i zaštitnom funkcijom, neophodna ljudskom organizmu za normalan razvoj i obavljanje telesnih funkcija.
Vitamini se dele u dve grupe – prvu grupu čine vitamin C i vitamin B kompleksa koji su rastvorljivi u vodi, koji brzo deluju i brzo se eliminišu iz organizma.
U drugoj grupi su vitamin A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima, te se sporije resorbuju u digestivnom, deponuju se i duže ostaju u organizmu.
Najbogatiji prirodni izvori vitamina su:
Ekstrahuju iz prirodnih sastojaka ili hrane.
Minerali
Minerali su neorganski hemijski elementi, neophodni za normalno funkcionisanje organizma, u kojem se pojavljuju kao slobodni joni ili kao sastavni deo organskih spojeva. Učestvuju u nizu biohemijskih procesa, a neki su i strukturalni elementi organizma.
Najbogatiji izvori minerala su:
Bakar:
mahunarke, grašak, šljive, integralna pšenica…
Cink:
pšenične klice, semenke, jaja, mleko u prahu, senf…
Fosfor:
integralne žitarice, jaja, semenke, jezgrasti plodovi…
Folna kiselina:
šargarepa, kvasac, žumance, dinja, kajsija, crno ražano brašno…
Gvožde:
crveno meso, džigerica, žitarice, riba, žumance, jezgrasti plodovi, suve breskve, pasulj…
Hlor:
masline i maslinovo ulje
Hrom:
kukuruzno ulje
Jod:
crni luk, alge
Kalcijum:
mleko, jogurt, sir, integralne žitarice, zeleno povrće, jezgrasti plodovi, orasi, susam…
Kalijum:
agrumi, dinja, paradajz, jabukovo sirće, banana, krompir, suve kajsije…
Magnezijum:
smokve, limun, grejpfrut, badem, zeleno povrće…
Selen:
mekinje, pšenične klice, crni luk, paradajz, prokelj, brazilski orah…