Loša probava

Loša probava kao i mnoge druge stvari u životu. Pojedine osobe imaju stolicu po tri puta dnevno, dok ima i onih koji je imaju samo tri puta nedeljno. Svaka brojka između ove dve smatra se sasvim normalnom. Lekari govore o opstipaciji tek ako se creva prazne manje od 3 puta nedeljno.

Opstipaciju gotovo redovno prate tvrda stolica, napori pri pražnjenju i osećaj pritiska i nepotpunog pražnjenja creva.

Oko trećina poplacije pati od od ovog neprijatnog poremećaja u varenju, koji se karakteriše osećajem težine i bolovima u stomaku, nadimanjem i gasovima. Problem se pogoršava sa godinama i češći je kod žena nego kod muškaraca.

Uzroci su retko organski, već pre zavise od hrane ili psihičkog stanja.

Uzroci opstipacije mogu biti različiti, a bolesti kao što su iritabilni kolon, divertikuloza creva i Kronova bolest takođe mogu izazvati zatvor. Sa druge strane, zatvor može biti simptom koji prati bolesti koje nemaju veze sa digestivnim sistemom, kao što su parkinsonizam, multipla skleroza i miastenija.

Uravnotežena ishrana i lekovito bilje pomaže prevenciji i ublažava zatvor.

Celulozna vlakna, prisutna u namirnicama biljnog porekla, stimulišu varenje i crevnu peristatiku.

Predstavljamo vam adekvatnu ishranu i lekovito bilje koje vas može rešiti loše probave.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top